Arbeidsjurist nodig?
088 - 20 50 899

CNV positief over Sociaal plan bij Friesland Foods en Campina

De vakcentrale CNV heeft zich afgelopen woensdag uitgesproken over de fusie tussen Friesland Foods en Campina. De vakcentrale staat positief tegenover de fusie tussen de twee zuivelgiganten. Over drie weken ligt er een sociaal plan klaar dat recht moet doen aan de 500 werknemers die hun baan verliezen als gevolg van de fusie. CNV-bestuurder Leo Bons zegt over de banen die verloren gaan dat het zeer spijtig is, maar dat het onlosmakelijk is verbonden met fuseren.

 ‘Je kunt het niet omdraaien en zeggen: laten we niks meer doen, want dan staat de wereld stil’. Volgens Bons is het samengaan van de zuivelproducenten ‘goed voor de branche, goed voor de boeren, en goed voor Nederland.’ Bons geeft aan in eerste instantie wel geschrokken te zijn van het grote aantal werknemers dat moet vertrekken: ‘Ik had het getal lager ingeschat, maar bij zulke grote bedrijven is het soms moeilijk om van buitenaf een goed beeld te krijgen. Ik heb er vertrouwen in dat er een goed sociaal plan komt.’ Beide bedrijven hebben meerdere fusies meegemaakt sinds WOII en hebben daardoor ervaring met het maken van fatsoenlijke sociale plannen, aldus Bons.

Volgens de vakcentrale is het gunstig dat fusie in twee jaar zal plaatsvinden. Dit biedt de gelegenheid voor natuurlijk verloop waardoor minder werknemers gedwongen zullen worden ontslagen. Bij de samenvoeging van Friesland Foods en Campina ontstaat de op twee na grootste zuivelonderneming in de wereld, en de grootste in Nederland. Boeren hoeven volgens Bons niets te vrezen omdat het bedrijf een coöperatie blijft. De supermarkten zullen minder blij zijn met de fusie doordat de zuivelproducent meer leveranciersdruk kan zetten op de bedrijven. Voor werknemers die in het bedrijf blijven zal het volgens Bons uiteindelijk ook in het voordeel werken. Door kostenbesparingen is er meer geld voor het ontwikkelen van nieuwe producten.

 

Eerdere nieuwsberichten

Informatie, advies & ondersteuning

Check uw vaststellingsovereenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindiging-overeenkomst controleren en u ontvangt een vrijblijvend advies.

Gratis aanvragen

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Boekje over de nieuwe wetgeving. Kantonrechtersformule verschillende oplossingen en nog veel meer...

Gratis aanvragen

Contact outplacementbureau

Snel een nieuwe, goedbetaalde baan voor de boventallige werknemer? Wij helpen u.

Gratis aanvragen

Bereken ontslagvergoeding

De hoogte van uw gouden handdruk volgens de kantonrechtersformule is:

€ 0,-
 

Binnen 30 minuten teruggebeld