Arbeidsjurist nodig?
088 - 20 50 899

Rechtszaak over verplicht werken voor uitkering

Op maandag 21 april voert ABVAKABO FNV een rechtszaak voor een lid die door de gemeente Arnhem in 2007 verplicht werd te werken omdat hij een bijstandsuitkering had. Dat past in de zogenaamde Workfirst–aanpak. Het lid vond het werk, schoffelen, niet bijdragen aan het vinden van betaald werk.

Hij vroeg dan ook meerdere malen wat het nut van het schoffelen was en werd vervolgens van het project weggestuurd. De gemeente Arnhem paste vervolgens een strafkorting toe. Abvakabo FNV eist voor het lid teruggave van de korting van 40 procent op de bijstandsuitkering, maar beschouwt de zaak ook als een proefproces.

Advocaat Van Deuzen van ABVAKABO FNV heeft drie principiële bezwaren tegen de aanpak van Workfirst. Hij zal aanvoeren dat verplichte re-integratie, zoals opgenomen in de Wet werk en bijstand, prima is, maar dat er wel sprake moet zijn van maatwerk en het werk moet bijdragen aan de re-integratie op de arbeidsmarkt. Dat was hier niet het geval, stelt de advocaat. Ook zou voor het werk minimumloon betaald moeten worden.

Advocaat van Deuzen spreekt zelfs van dwangarbeid. Hij beroept zich daarbij op internationale verdragen zoals het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Daar staat het recht op vrije arbeidskeuze in. De advocaat ziet de zitting vol vertrouwen tegemoet. Mocht de uitspraak, die pas over zes weken volgt, teleurstellen, dan gaat Van Deuzen in hoger beroep.

 

Eerdere nieuwsberichten

Informatie, advies & ondersteuning

Check uw vaststellingsovereenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindiging-overeenkomst controleren en u ontvangt een vrijblijvend advies.

Gratis aanvragen

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Boekje over de nieuwe wetgeving. Kantonrechtersformule verschillende oplossingen en nog veel meer...

Gratis aanvragen

Contact outplacementbureau

Snel een nieuwe, goedbetaalde baan voor de boventallige werknemer? Wij helpen u.

Gratis aanvragen

Bereken ontslagvergoeding

De hoogte van uw gouden handdruk volgens de kantonrechtersformule is:

€ 0,-
 

Binnen 30 minuten teruggebeld