Arbeidsjurist nodig?
088 - 20 50 899

Principeakkoord over sociaal plan Philips Drachten

CNV Metaal en Electro heeft gisteravond een principeakkoord bereikt over een sociaal plan voor de Philips-vestiging in Drachten. Volgens CNV-onderhandelaar Piet Fortuin biedt het plan uitstekende mogelijkheden aan werknemers om, op vrijwillige basis, een andere baan te vinden. Van het nieuwe sociaal plan profiteren in ieder geval de 50 werknemers van de verpakkingsafdeling. Zij raken in de loop van volgend jaar hun baan kwijt, omdat hun werk wordt verplaatst naar Hongarije. Fortuin: "Het sociaal plan betekent ook een goed vangnet voor toekomstige reorganisaties, bijvoorbeeld als gevolg van robotisering en mechanisatie."

Betere kans op ander werk

Voor het Philips-concern geldt een centraal sociaal plan, waarin onder meer de vertrekvergoeding is geregeld. De werknemers van de vestiging in Drachten kunnen daarnaast terugvallen op een extra sociaal plan. Over een vernieuwing van dat plan is gisteravond een akkoord bereikt.   Het sociaal plan is op een aantal onderdelen verbeterd, vindt Fortuin. "Die verbeteringen zijn er niet op gericht om mensen meer geld te geven, maar om hen een betere kans op ander werk te geven. Het nieuwe plan geldt voor drie jaar. Dat geeft medewerkers de gelegenheid om op vrijwillige basis en met forse steun van Philips een nieuwe baan te vinden."

Wachtlijst

Werknemers die gebruik willen maken van de regeling, kunnen zich melden bij een mobiliteitscentrum. Via onder meer omscholing en outplacement kunnen zij op zoek naar een andere baan. Philips betaalt intussen het salaris maximaal twee jaar door. Volgens Fortuin is er veel animo voor de vrijwillige vertrekregeling. "Er is zelfs een wachtlijst. In de afgelopen drie jaar hebben ruim 300 mensen er met succes gebruik van gemaakt."

De CNV-leden kunnen binnenkort hun mening geven over het sociaal plan. Bij de Philips-vestiging in Drachten werken ruim 2.000 mensen.

 

Eerdere nieuwsberichten

Informatie, advies & ondersteuning

Check uw vaststellingsovereenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindiging-overeenkomst controleren en u ontvangt een vrijblijvend advies.

Gratis aanvragen

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Boekje over de nieuwe wetgeving. Kantonrechtersformule verschillende oplossingen en nog veel meer...

Gratis aanvragen

Contact outplacementbureau

Snel een nieuwe, goedbetaalde baan voor de boventallige werknemer? Wij helpen u.

Gratis aanvragen

Bereken ontslagvergoeding

De hoogte van uw gouden handdruk volgens de kantonrechtersformule is:

€ 0,-
 

Binnen 30 minuten teruggebeld