Arbeidsjurist nodig?
088 - 20 50 899

Onderhandelingen over een sociaal plan tussen Zorgstroom en de bonden zijn op niets uitgelopen

De vakbonden CNV en Abvakabo zijn niet te spreken over de manier waarop Zorgstroom probeert om werknemers in de thuiszorg salaris te laten inleveren. Ze vinden dat de zorgorganisatie de financiële problemen afwentelt op het personeel. Zorgstroom spreekt tegen dat er onrust is ontstaan. Directeur Léon Phernambucq verwijt de bonden stemming te maken.

"Ik vind het jammer dat ze geen poging doen om de werkgelegenheid te behouden." De problemen bij Zorgstroom begonnen vorig jaar: de organisatie stelde toen dat de gemeenten te weinig betaalden voor huishoudelijke hulp. Zorgstroom deed - na protest - toch mee aan de aanbesteding, maar de organisatie zei wel te moeten bezuinigen. Phernambucq vroeg het personeel toen al om vrijwillig salaris in te leveren. De onderhandelingen over een sociaal plan tussen Zorgstroom en de bonden zijn op niets uitgelopen.

"We merken nu dat er individueel met mensen wordt gesproken", zegt Marlieze Warnaar van de Abvakabo. "Zorgstroom kan niet zomaar inbreken op arbeidsovereenkomsten. Daar staan twee handtekeningen onder." Phernambucq zegt dat het personeel een keuze is geboden: of een andere baan, of scholing. "En dan komt er een moment - en dat is pas over een half jaar - dat ze niet langer aan de slag kunnen in dezelfde schaal. We verplichten niemand om in een lagere schaal te werken, maar als we volgend jaar weer willen inschrijven, moet het personeel wel op orde zijn."

Zorgstroom moet de financiële problemen niet afwentelen op het personeel, vindt CNV-er Jacob Riepe. "Dat is bedrijfsrisico. Zorgstroom kan dat nog best betalen. Het zijn mensen die toch al onderin de markt zitten."

 

Eerdere nieuwsberichten

Informatie, advies & ondersteuning

Check uw vaststellingsovereenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindiging-overeenkomst controleren en u ontvangt een vrijblijvend advies.

Gratis aanvragen

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Boekje over de nieuwe wetgeving. Kantonrechtersformule verschillende oplossingen en nog veel meer...

Gratis aanvragen

Contact outplacementbureau

Snel een nieuwe, goedbetaalde baan voor de boventallige werknemer? Wij helpen u.

Gratis aanvragen

Bereken ontslagvergoeding

De hoogte van uw gouden handdruk volgens de kantonrechtersformule is:

€ 0,-
 

Binnen 30 minuten teruggebeld